Behind a painted smile 2016

In deze video geef ik een toelichting op het werk "All in the mind" welke te zien was tijdens de tentoonstelling "Behind a painted smile" in de Vishal in Haarlem (2016), met als gastcurator Hans de Bruijn. Vanaf minuut 6;47 start ik met mijn verhaal.

 
 

Overpeinzingen

In deze video vertel ik over bewustwordingen en inzichten die ik dank aan mijn artist in residence in het Vijfde Seizoen op de Willem Arntzhoeve in 2007. Hoe deze vervolgens van invloed geweest zijn op mijn schilderijen. De drie maanden dat ik verbleef op het terrein hebben een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Ik kwam hier in aanraking met een fotoarchief van patiënten gemaakt door F. S. Meijers rond het jaar 1900. De formele en haast object matige benadering van de psychiatrisch patiënten, op de zwart-wit foto’s o.a. zichtbaar door toevoegingen van patiëntennummers, ontketenden een stroom van vragen bij mijzelf.

Wie zijn deze mensen? Waarom is hun identiteit gereduceerd tot een nummer? Met welke motivatie zijn deze mensen weggestopt in een inrichting? Is hun op deze wijze niet een vorm van bestaansrecht ontnomen? Tegelijkertijd bracht het onderzoek naar de historische foto collectie mij terug bij het gedicht “Voor wie ik lief heb wil ik heten” van Neeltje Maria Min. Hoe kijken wij naar anderen? Waar is ons oordeel op gebaseerd? Via het medium verf stel ik ons kijkgedrag en de vooroordelen die wij hebben als mens, aan de kaak. Iedereen is kwetsbaar en draagt een systeem van overtuigingen en gedragingen met zich mee. Zijn wij ons hiervan bewust en realiseren wij ons dat een ieder een context heeft die we niet kennen, niet kunnen zien in een eerste instantie?