Afbeeldingen als Spiegel

Toen ik in 2004 net op de academie als docent begon en nog niet zoveel ervaring had met lesgeven, vroeg ik mij af hoe ik studenten bij hun fascinaties kon brengen. Ik dacht daarbij aan mijn eigen afbeeldingen die ik verzamelde in mijn academietijd. Dat waren niet zomaar afbeeldingen, vaak hadden ze direct van doen met mijn eigen gemoed of zienswijze op het leven. Door de jaren heen ontwikkelde ik een methode, Return-to-Sender, waarbij de relatie tussen de afbeeldingen en de eigenaar van die afbeeldingen blootgelegd wordt.

Als start verzamelt iemand intuïtief ongeveer 40 afbeeldingen, puur op basis van triggers: “wat spreekt mij aan?” Vervolgens selecteer ik binnen dit ‘persoonlijke beeldarchief’ groepen afbeeldingen op basis van uiterlijke overeenkomsten. Wanneer ik ga schuiven met de afbeeldingen, stel ik de deelnemer vragen of merk ik dingen op die vaak een directe relatie hebben met de eigenaar van het archief. Het zijn soms vreemde vragen over bijvoorbeeld ademhaling, het ophouden van de plas of darmproblemen. De deelnemer kijkt hier wel eens vreemd van op, maar is ook direct verbonden met zijn archief geraakt omdat het een spiegel blijkt te zijn van hemzelf. Ik zet deze methode in om studenten bij hun innerlijke fascinaties te brengen. 

Door de werkvorm komt er een inzicht in je onbewuste aansturing, patronen, fascinaties en zienswijze. Het is een praktische en actieve methode die ik aanstuur en deze zorgt ervoor dat je gaat merken dat alles wat je doet en hoe je het doet, met jouw kijk op zaken te maken heeft. Ik zeg ook wel eens dat je via Return-To-Sender je bewust wordt van alle ‘brillen’ die je op hebt en waarmee je de wereld aanschouwt.

Return-To-Sender heb ik vervolgens ontwikkeld tot een werkvorm die ik geef binnen het kunstonderwijs maar ook binnen het bedrijfsleven, o.a. Art-Partner, &Samhoud, SIOO en vele particulieren hebben deze werkvorm ervaren. Wil je meer informatie of de werkvorm een keer mee maken, neem gerust contact met mij op! 

 

Reacties van deelnemers:

“Annemiek: getuige mogen zijn van je vakvrouwschap. Je hebt veel losgewoeld, ook bij mij, en dat doe je op een hele mooie wijze met een grote schoonheid”

“Je hebt echt een gave. Een gave om mensen zelf door middel van hun eigen beelden bij de diepere lagen en de kern te laten komen. Ik heb vandaag gezien dat mensen, en ik ook, hierbij meer in hun kracht komen te staan”

“Het was bizar en geweldig! Heel fijn om zo te werken aan het blootleggen van mijn identiteit. Dank je wel!”

“Lieve Annemiek; A once in a life time experience. Wat een cadeau! Jaren op zoek en nu de weg gekregen om op verder te gaan.”

“Wat een prachtige dag. Ik ben getroffen door jouw manier van kijken, je loepzuivere intuïtie, de warmte in je woorden.”

“Ik bewonder je vermogen om ons anders te laten kijken en echt te zien.”